Oslon tämän vuoden Pride-kulkue peruttiin juhannusaattona tehdyn terrori-iskun takia. Olemme järkyttyneitä tapauksesta, jota Norjan poliisikin pitää todennäköisesti viharikoksena.

Ylen uutisoiman STT:n selvityksen mukaan myös suurinta osaa Suomen Pride-tapahtumista on vuosien saatossa häiritty. Tapahtumajärjestäjien mukaan yleisimpiä häirinnän ja ilkivallan muotoja ovat asiaton ja loukkaava puhe sekä sateenkaarilippujen varastaminen ja tuhoaminen.

Lippujen varastaminen on niin yleistä, että esimerkiksi Joensuun kaupunki on tänä vuonna nostanut sateenkaarilipun turvaan kaupungintalon tornin lippusalkoon. Ele on toki hieno, mutta suojaa vain lippua, ei Priden järjestäjiä tai siihen osallistujia.

Sateenkaarilippu ei myöskään ole vain pelkkä pala kangasta, vaan kuten Pohjois-Karjala Priden pitkäaikainen järjestäjä Anni Rannikko huomauttaa, lippu symboloi sateenkaari-ihmisten oikeuksia, joten lippuun kohdistuvat teot kohdistuvat myös ihmisoikeuksiin. Siten lipun polttajat osoittavat, etteivät he välitä ihmisoikeuksista.

Tästä huolimatta ilkivallasta tehdyt rikosilmoitukset eivät usein johda mihinkään. Pride-tapahtumien järjestäjien mukaan poliisi on lopettanut esitutkinnan, koska epäiltyjä ei ole ollut tiedossa tai poliisi on katsonut varastetun tai tuhotun omaisuuden arvon niin pieneksi.

Häirintää, ilkivaltaa ja asiatonta puhetta

Yleisin Pride-tapahtumien häirinnän muoto on lippujen varastaminen. Tämän lisäksi tavallisimpia häirinnän ja ilkivallan muotoja on ajoittain vihapuheeksi yltyvä, asiaton ja loukkaava puhe.

Vihapuheen yleisin muoto on nykyään verkkoviha, todetaan vastikään julkaistussa Verkkoviha-tutkimuksessa. On kuitenkin huomattava, että vihapuheen vaara ulottuu verkkoa laajemmalle.

Vihapuhetta tutkiva Tuija Saresma näkee vihapuheella pyrittävän vaientamaan ja epäinhimillistämään tiettyjä ihmisryhmiä, mikä lisää valmiutta kohdistaa fyysistä väkivaltaa heitä kohtaan.

Ilmiö ei ole Suomessakaan tuntematon, sillä esimerkiksi uusnatsit ovat julkisesti retostelleet Prideen kohdistamastaan häirinnästä ja ilkivallanteoista muiden äärioikeistolaisten tahojen kompatessa. Niin ikään nyt jo kielletty PVL-järjestö kohdisti vuonna 2010 Pride-kulkueeseen iskun, jossa suuri joukko ihmisiä mukaan lukien myös pieni vauva, altistui kyynelkaasulle.

On tärkeä tunnistaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistettua vihapuhetta, niin verkossa kuin arkisissa kahvipöytäkeskusteluissa sekä puuttua vihapuheeseen ja disinformaation levittämiseen sitä kohdatessaan. Pysäytetään vihapuhe yhdessä!

Silakkaliike toivoo kaikille häirintävapaata ja turvallista Pridea.

Silakkaliike on rauhanomainen liike jakamattoman ihmisarvon, luonnon, tieteen, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta. Toimimme vastavoimana fasismille, rasismille, ilmastodenialismille sekä syrjiviin jakolinjoihin pyrkivälle politiikalle ja ilmapiirille.